Sub Umbra

Over ons

Muziekvereniging Sub Umbra uit Meerveldhoven is in 1934 opgericht en daarmee is Sub Umbra de jongste harmonievereniging binnen de gemeente Veldhoven met vier volwaardige harmonieorkesten.

Vaak is de jongste telg van de familie de meest avontuurlijke en eigenzinnige. En dat is precies wat Sub Umbra probeert te zijn. Interessant voor jong en oud, voor de pure liefhebber maar ook voor ras-muzikanten die van tijd tot tijd flink aan het werk willen. Het orkest is daarom altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen die telkens weer en overal worden gevonden. Sub Umbra kijkt graag over de grenzen en is “Verfrissend muzikaal”.

Daarbij wordt ze uitstekend geholpen door dirigent Arjan Gaasbeek die het orkest sinds 2017 onder zijn hoede heeft. Arjan die in datzelfde jaar als orkestdirigent afstudeerde aan het conservatorium in Groningen, is met Sub Umbra de muzikale uitdaging aangegaan, wat al geresulteerd heeft in geweldige resultaten bij twee opeenvolgende Concertconcoursen. 

De geschiedenis van Harmonie Sub Umbra

Sub Umbra betekent “in de schaduw”, maar dan niet zomaar een schaduw. De naam van onze vereniging legt een verband met de boom in de kerk van Meerveldhoven, met daarin het beeldje van Maria.

De harmonie werd opgericht op 7 maart 1934 op initiatief van de heer A.P. van den Wildenberg. Als eerste dirigent werd de heer J. Dietz aangesteld, die op 17 april startte met de eerste theorielessen en op 18 oktober 1934 met de eerste repetitie. Op 6 juni 1937 behaalde de harmonie de eerste prijs, 51 punten, in de vierde afdeling tijdens een federatief concours in Vught.

Gedurende de oorlogsjaren lagen de activiteiten van de harmonie geheel stil. Op 16 mei 1946 werd Frans van Abeelen de nieuwe dirigent. Hij behaalde met Sub Umbra diverse successen en de harmonie promoveerde in ongeveer acht jaar van de derde naar de vaandelafdeling van de KNFM (Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen). Voor zover na te gaan was dit nog nooit eerder gepresteerd door welke muziekvereniging dan ook. Na deze glorieuze tijden volgden er enkele moeilijke jaren waarin het niet mogelijk was aan concoursen deel te nemen.

In 1984, onder leiding van Pierre Bakker (dirigent vanaf 1972), keerde harmonie Sub Umbra terug naar de vaandelafdeling of, zoals dit nu heet, de “Eerste divisie”. In 2001 nam Pierre Bakker na meer dan 25 jaar afscheid van de harmonie en gaf hij zijn dirigeerstokje door aan Sef Pijpers. Ook onder leiding van Sef Pijpers gaf de harmonie blijk van hoge ambities door op het concours in november 2002 een uitstekend resultaat te behalen, namelijk een eerste prijs met wimpel en lof van de jury en achtereenvolgens in de jaren 2005, 2010 en 2015 telkens een goede eerste prijs. Het “Midzomernachtfestival” in juni 2017 was de laatste keer dat het Harmonieorkest onder leiding stond van Sef Pijpers. Het betekende een groots afscheid van Sef nadat hij 16 jaar dirigent van de harmonie was geweest.

In augustus 2017 werd het dirigeerstokje overgenomen door Arjan Gaasbeek. Samen met een nieuwe lichting jonge muzikanten in het harmonieorkest werd er toegewerkt naar het concours in november 2019 in Zutphen. Daar werd met een hoge score van 92,5 punten een prachtige eerste prijs met lof van de jury behaald. In 2023 werd bij een volgend concours in Zutphen dat kunststukje herhaald met wederom ruim 92 punten én lof van de jury. Zodoende kijkt Sub Umbra weer vol vertrouwen naar de toekomst.

De geschiedenis van Drumband-Slagwerkgroep Sub Umbra

De in 1956 opgerichte drumband is begonnen onder leiding van Bas van de Voorde. In die tijd speelde de drumband alleen marsen om op te lopen tijdens de muzikale wandelingen en serenades van Harmonie Sub Umbra. Bijna alle leerlingen werden opgeleid door Wim Mulders. Tijdens het marcheren liep er altijd een Tambour-maître voorop die alles in goede banen leidde. De eerste Tambour-maître was Theo de Leeuw, daarna Theo van der Weiden, Tony van Dijsseldonk en Jan van Loenhout. In 1959 is  Jan Bierens uit Eersel aangesteld als nieuwe instructeur van de drumband. Jan Bierens schreef alle partijen vanuit de partituur over naar een leesbaar beeld voor de slagwerkers want de meesten konden geen muzieknoten lezen. Alle muzieknoten werden geschreven met L (Links), R (Rechts) zoals het met de stokken gespeeld moest worden. Een roffel werd uitgebeeld met een rondje met daarin een cijfer 5 of een 9 al naar gelang de lengte van de roffel. Onder zijn bekwame leiding haalde de drumband diverse goede resultaten op de landelijke concoursen en kon er zelfs deelgenomen worden aan topconcoursen. Hiervoor kwam je alleen in aanmerking als je op een concours lof van de jury had gehaald en kon je je meten met andere corpsen uit het hele land. In 1974 heeft de drumband deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade en behaalde daar een verdienstelijke 3e prijs.

In die jaren nam Jan Kolen (bestuurslid namens de drumband) het initiatief om met de drumband oud papier op te gaan halen. De hele drumband deed mee; de jongsten gingen met een luide bel voorop en de ouderen haalden het oud papier op. Het was zo winstgevend dat de drumband besloot om eigen uniformen aan te schaffen.

Op 8 september 1977 overleed geheel onverwachts Jan Bierens. Niet lang hierna in oktober 1977 werd Henk van Rooij (lid van de drumband en trombonist van Harmonie Sub Umbra) aangesteld als instructeur van de drumband. Onder zijn bekwame leiding bleef het hoge niveau gehandhaafd. Alle leerlingen werden opgeleid door Henk Kolen en Henk van Rooij. Ook werd er een jeugddrumband opgericht om de grote aanwas aan leerlingen een kans te geven om samen muziek te maken. Met een echte kleine Tambour-maître (Christje de Waard) voorop. Er werd zelfs voor hem een kleinere en lichtere Tambour-maître stok aangeschaft want de andere was te groot en te zwaar. Met deze jeugddrumband werd er deelgenomen aan een heus concours en met een goed resultaat. Om het hoge niveau te handhaven werden leerlingen gestimuleerd aan solistenconcoursen deel te nemen zoals het jeugdsolistenconcours bij de Kers in Oerle (speciaal jeugdsolistenconcours voor de Veldhovense harmonieën) en het solistenconcours te Bladel.

In 1984 tijdens het 50 jarig bestaan van de harmonie heeft de drumband een concours mogen organiseren namens de KNF. Het  voetbalveld van Marvilde in Meerveldhoven werd afgekeurd en moest er worden uitgeweken naar het voetbalveld van Rood-Wit in Veldhoven-Dorp. Langzaam werd er in die tijd overgegaan naar meer concertwerken voor slagwerk en dus meer diversiteit aan slagwerk instrumenten. Het was niet meer alleen de kleine trom, de tenor trom en de grote trom, maar ook slagwerkinstrumenten zoals bongo’s, conga’s, pauken, tamboerijn en shakers. Allerlei ritmische instrumenten kwamen erbij die het mooier en aantrekkelijker maakten voor de slagwerkers en het publiek. Ook werden er zelfstandige concerten georganiseerd in samenwerking met de harmonie en werd de drumband omgevormd tot een slagwerkgroep. De harmonie kon gebruik maken van de leden van de slagwerkgroep die de slagwerkpartijen van de harmonie voor hun rekening namen.

In 1993 ging het harmonieorkest samen met de slagwerkgroep naar het Europees Muziekfestijn in Rastede in Duitsland. De slagwerkgroep behaalde daar het hoogste aantal punten van alle deelnemers en Henk van Rooij werd verkozen tot de beste dirigent. En zo ging de slagwerkgroep naar huis met een ferme beker en een medaille voor de dirigent.

In 2000 droeg Henk van Rooij het stokje over aan Jeroen Engel die het niveau nog enkele jaren wist vol te houden. Daarna heeft de slagwerkgroep nog onder leiding gestaan van Anthony Vogels en vervolgens Marcel te Brake. Onder zijn leiding werd de naam van de slagwerkgroep gewijzigd in SUpercussion waarbij ook van melodische instrumenten gebruik werd gemaakt zoals de marimba, xylofoon, klokkenspel en buisklokken. Geruime tijd heeft SUpercussion hele mooie concerten gegeven maar helaas kwamen er op een gegeven moment geen nieuwe leerlingen meer bij. Door het gebrek aan nieuwe leden heeft Sub Umbra op dit moment (tijdelijk) geen actieve slagwerkgroep meer.